Από το Blogger.
RSS


Παγωμένα τρουφάκια καραμέλας με επικάλυψη σοκολάτας


ΥΛΙΚΑ

500 γρ. παγωτό καραμέλα 
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (53-58% περιεκτικότητα σε κακάο) 
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 
1½ κ.σ. μέλι 


ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

130 γρ. ζάχαρη
170ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), ζεστή 
3 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους (60 γρ.) 
1 / 4 κ.γ. αλάτι 
250ml γάλα αγελάδος πλήρες, ζεστό 
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας 


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάξτε τα τρουφάκια. Καλύψτε ένα µικρό ταψί µε αντικολλητικό χαρτί.

Με ένα κουτάλι της σούπας ή ειδικό εργαλείο σερβιρίσµατος παγωτού (σκουπ) φτιάξτε περίπου 8 µπάλες και τοποθετήστε τις πάνω στο ταψί. Βάλτε τις µπάλες στην κατάψυξη για µια νύχτα. Βάλτε και ένα µεγάλο πιάτο για να παγώσει. Γεµίστε ένα µεσαίου µεγέθους µεταλλικό µπολ µε τη σοκολάτα κουβερτούρα σε κοµµάτια και το βούτυρο σε κύβους. Τοποθετήστε το στο χείλος µιας κατσαρόλας ίδιου µεγέθους που την έχετε γεµίσει µε νερό κατά τα 2 / 3 (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης τη σοκολάτα µαζί µε το βούτυρο, προσθέστε το µέλι και συνεχίστε το ανακάτεµα µέχρι να λιώσει εντελώς. Αφαιρέστε το µπολ από την κατσαρόλα και βγάλτε το ταψί µε τις µπάλες παγωτού και το παγωµένο πιάτο από το ψυγείο.


Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (ή µε δύο κουτάλια της σούπας) βουτήξτε κάθε µπάλα στη λιωµένη σοκολάτα, κουνήστε τη λίγο να φύγει η πολλή έξτρα σοκολάτα και τοποθετήστε τη στο παγωµένο πιάτο. Είναι σηµαντικό να µη γίνει πολύ χοντρή η επικάλυψη της σοκολάτας. Βάλτε τις µπάλες πάλι στην κατάψυξη µέχρι να τις σερβίρετε.


ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑ


Φτιάξτε το παγωτό. Βάλτε τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι µε χοντρό πάτο µαζί µε 2 κ.σ. νερό και ζεστάνετέ τη σε µέτρια φωτιά. Μην ανακατέψετε ή κουνήσετε την κατσαρόλα παρά µόνο όταν η καραµέλα αρχίσει να κιτρινίζει και πάρει βαθύ καραµελέ χρώµα παντού. Μην την αφήσετε να σκουρύνει πολύ επειδή θα πικρίσει.

Αφαιρέστε την καραµέλα από τη φωτιά και ρίξτε την κρέµα γάλακτος. Η καραµέλα θα αρχίσει να κοχλάζει. Επιστρέψτε την καραµέλα στη φωτιά και ανακατέψτε µε σπάτουλα σιλικόνης καλά µέχρι να λιώσει και να δηµιουργηθεί ένα µείγµα καραµέλας.

Μέσα σε ένα µεγάλο µπολ βάλτε αρκετό πάγο και ένα ποτήρι νερό, ώστε τα παγάκια να επιπλέουν. Τοποθετήστε ένα µικρότερο µπολ επάνω στα παγάκια και βάλτε από πάνω ένα σουρωτήρι µεταλλικό.

Χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους αυγών µε αυγοδάρτη και προσθέστε το ζεστό γάλα, το αλάτι και την εσάνς βανίλιας ανακατεύοντας καλά. Προσθέστε το µείγµα αυτό µέσα στο µείγµα καραµέλας. Βράστε ελαφρά την κρέµα ανακατεύοντας καλά, µέχρι να χυλώσει. Προσοχή στη θερµοκρασία, διότι αν βράσει απότοµα θα κόψει.

Περάστε την κρέµα µέσα από το σουρωτήρι στο µπολ που ετοιµάσατε νωρίτερα και ανακατέψτε µέχρι να κρυώσει. Βάλτε την καλά καλυµµένη στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.

Όταν το µείγµα κρυώσει, βάλτε την κρέµα στην παγωτοµηχανή ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μεταφέρετε το παγωτό σε δοχείο που κλείνει καλά και βάλτε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 8 ώρες.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου