Από το Blogger.
RSS

ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ

ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ Το αλεύρι από καταβολής κόσμου, είναι ένα από τα σημαντικότερα υλικά στη διατροφή του ανθρώπου!

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων, αυτό το πολύτιμο υλικό, λατρεύτηκε και δοξάστηκε όσο κανένα άλλο αγαθό. Πολύτιμη «δύναμη», που άντεξε χιλιάδες χρόνια ανακατατάξεων παρ΄όλο που ο τρόπος διαβίωσης του ανθρώπου, το μετέτρεψε ανάλογα με τις συνήθειες ή τις προτιμήσεις του σε πολλές ποκιλίες.

Οι ποκιλιές των αλεύρων ξεχωρίζουν από τον τρόπο του αλέσματος, τον τρόπο κοσκινίσματος και την ποιότητα του σιταριού απ' όπου προέρχονται.

Από θέμα ποιότητας του σιταριού τα άλευρα χωρίζονται σε άλευρα σκληρού σιταριού, μαλακού σιταριού και ημίσκληρου. Στα είδη αλεύρων από σκληρό σιτάρι ανήκει και το σιμιγδάλι.

Με την κατεργασία όλων των ποιοτήτων του σιταριού σε τελειοποιημένους μύλους παράγεται η φαρίνα, το κατεξοχήν αλεύρι της αρτοποιίας και μακαρονοποιίας.

Σκληρό αλεύρι ή χωριάτικο: είναι αλεύρι από σκληρό σιτάρι, πλούσιο σε γλουτένη. Είναι ιδανικό για να φτιάχνουμε ψωμιά, να ανοίγουμε φύλλο για πίτες και γενικά ότι έχει να κάνει με ζύμη.

Μαλακό αλεύρι ή φαρίνα 00: είναι αλεύρι από μαλακό σιτάρι και έχει πιο άσπρο χρώμα από το σκληρό. Είναι ιδανικό για κέικ, μπισκότα, κουραμπιέδες, κουλουράκια, καθώς και για όλα τα γλυκά.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Είναι μείγμα σκληρού και μαλακού σιταριού και το χρησιμοποιούμε τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και για να φτιάξουμε ψωμί.

Αλεύρι με διογκωτικό: Είναι το γνωστό μας φαρινάπ ή self raising. Είναι μαλακό αλεύρι (φαρίνα 00) που χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική το οποίο περιέχει διογκωτικό. Για να αντικαταστήσουμε το αλεύρι αυτό με κανονικό αλεύρι, θα προσθέσουμε 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και 1/2 κ.γ. αλάτι για κάθε φλυτζάνι αλευριού.

Αλεύρι ολικής άλεσης: Ο όρος «Ολική Άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Είναι αλεύρι από ολόκληρο τον κόκκο του σταριού, το οποίο χρησιμοποιούμε για την παρασκευή παραδοσιακού παξιμαδιού, χωριάτικου ψωμιού και αρτοσκευασμάτων ολικής άλεσης από σκληρό στάρι.

Αλεύρι πιτυρούχο: Είναι αλεύρι ολικής άλεσης αλλά με διαφορετικό τρόπο αλέσματος και κοσκινίσματος, ο φλοιός του σιταριού να μένει σε μεγαλύτερα κομμάτια. Πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά αλεύρια που κυκλοφορούν στην αγορά. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούν τα αρτοποιία για την κατασκευή των διαφόρων ειδών ψωμιού, όπως αλεύρι σίκαλης, καλαμποκιού και κριθαριού. Επίσης κυκλοφορεί αλεύρι χωρίς γλουτένη, για όσους χρειάζεται να κάνουν ειδική διατροφή.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου