Από το Blogger.
RSS


Κλασική lemon pie



ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ 

150 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, σε θερµοκρασία δωµατίου 
1 αυγό µεσαίου µεγέθους (50 γρ.) 
20 γρ. ζάχαρη 
5ml γάλα 
250 γρ. αλεύρι µαλακό

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ 

200ml χυµό από φρέσκο λεµόνι 
3 αυγά µεσαίου µεγέθους (150 γρ.) 
200 γρ. ζάχαρη 
40 γρ. κορν φλάουρ 
300 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ 

5 ασπράδια αυγών µεσαίου µεγέθους (150 γρ.) 
2-3 σταγόνες λεµονιού 
125 γρ. ζάχαρη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξτε τη ζύµη. Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ ρίξτε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη, το γάλα και το αλεύρι. Ανακατέψτε µε τα χέρια σας τα υλικά γρήγορα για 3΄, µέχρι να φτιάξετε µια ζύµη οµογενοποιηµένη. Βγάλτε τη ζύµη από το µπολ, τυλίξτε τη µε µια διάφανη µεµβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30΄, για να παγώσει.
Φτιάξτε την κρέµα λεµονιού. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το χυµό λεµονιού και το βούτυρο. Βάλτε την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά για 4΄κι ανακατέψτε µε αυγοδάρτη, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε ένα µικρό µεταλλικό µπολ ρίξτε τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και χτυπήστε µε έναν αυγοδάρτη για 2΄, µέχρι να γίνει ένα µείγµα µε βελούδινη και λεία υφή.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίξτε το µείγµα µε τα αυγά στην κατσαρόλα αργά και σταθερά, ανακατεύοντας γρήγορα µε τον αυγοδάρτη.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαµηλή φωτιά και δουλέψτε το µείγµα για 4΄, µέχρι να πήξει και να γίνει µια βελούδινη κρέµα.
Αδειάστε την κρέµα σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ και σκεπάστε το µε διάφανη µεµβράνη. Βάλτε στο ψυγείο την κρέµα και αφήστε τη να κρυώσει για 30΄.
Βγάλτε τη ζύµη από το ψυγείο. Σε µια αλευρωµένη επιφάνεια κουζίνας τοποθετήστε τη ζύµη και ανοίξτε τη µε έναν πλάστη, έτσι ώστε να αποκτήσει πάχος 0,5 εκ.
Απλώστε τη ζύµη σε µια βουτυρωµένη φόρµα τάρτας και τρυπήστε τον πάτο µε ένα πιρούνι.
Προθερµάνετε το φούρνο στους 170 οC, σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Βάλτε την τάρτα στο φούρνο και ψήστε τη στην προτελευταία σχάρα για 15΄.
Βγάλτε την τάρτα από το φούρνο και αφού κρυώσει, την ξεφορµάρετε και την ακουµπάτε σε µια πιατέλα. Με ένα κουτάλι γεµίστε την τάρτα µε κρέµα λεµονιού. Βάλτε τη στο ψυγείο για 20΄.
Φτιάξτε τη µαρέγκα. Στον κάδο του µίξερ ρίξτε τα ασπράδια, τις σταγόνες λεµονιού και χτυπήστε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) για 7΄ µέχρι να πήξει. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπηµα, µέχρι να γίνει µία αφράτη µαρέγκα.
Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο κι απλώστε τη µαρέγκα, έτσι ώστε να σχηµατιστεί ένα πλούσιο στρώµα 3-4 εκ. επάνω από την κρέµα.
Με το φλόγιστρο, κάψτε από απόσταση (10-12 εκ.) για δευτερόλεπτα την επιφάνεια της µαρέγκας. Αν δεν έχετε φλόγιστρο, ψήστε την τάρτα για 3΄-5΄ στο γκριλ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου