Από το Blogger.
RSS

TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΖΩΝ


Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα, τα ξεπλένουμε και έπειτα τα βουτάμε μέσα σε νερό που βράζει, πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα, για να μην καούμε.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα καπάκια.
Αν είναι από βάζα με παλιές μαρμελάδες, προσέχουμε μήπως έχουν μείνει υπολείμματα υλικού κάτω από το χείλος.

Αν χρησιμοποιήσουμε βάζα που κλείνουν εφαρμόζοντας με λάστιχο γύρω από το στόμιο, τα πλένουμε όπως και τα άλλα και ελέγχουμε το λάστιχο αν εφαρμόζει σωστά και δεν έχει σχιστεί.

Σε μια λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια τους, ανάποδα, δηλαδή με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και τα βάζουμε στο φούρνο, μαζί με την πετσέτα, στους 100° C για 15 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε αμέσως μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιώντας το ειδικό χωνί* για να μη λερώσουμε. Θα πρέπει και το γλυκό και το βάζο να είναι ζεστά, για να μη σπάσουν τα βάζα εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας. Προσέχουμε να μην αγγίξουμε το εσωτερικό, αποστειρωμένο πια, μέρος των βάζων με γυμνά χέρια ή με μη καθαρά αντικείμενα.

Κλείνουμε τα βάζα αμέσως, πολύ σφιχτά.

Τα γυρίζουμε ανάποδα, τοποθετώντας τα με το καπάκι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.
Στα βάζα με λάστιχο, φροντίζουμε πριν τα κλείσουμε να είναι καθαρό το στόμιο και το λάστιχο, για να σφραγίσει καλά το βάζο.
Τα τοποθετούμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για να δούμε αν πέτυχε η κονσερβοποίηση, ελέγχουμε τον «αφαλό», στο κέντρο του καπακιού. Θα πρέπει να έχει μπει προς τα μέσα, κάτι που εξασφαλίζει ότι έχει δημιουργηθεί κενό αέρος. Σε περίπτωση που ο αφαλός από το βάζο είναι έξω, η μαρμελάδα ή το γλυκό θα πρέπει να μπει στο ψυγείο. Το ίδιο και όταν πια ανοίξετε το βάζο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου