Από το Blogger.
RSS


Κορμός με παγωτό φιστίκι


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

45 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κακάο σκόνη 
5 γρ. μπέικιν πάουντερ 
1 πρέζα αλάτι 
5 ασπράδια αυγών μεγάλου μεγέθους (175 γρ.) 
5 κρόκους αυγών μεγάλου μεγέθους (125 γρ) 
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
5ml εσάνς βανίλιας 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 
1.700 γρ. παγωτό φιστίκι 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 
500 γρ. ζαχαρόπαστα σοκολάτας, έτοιμη 
170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 55% (για τα φύλλα) 
30 φύλλα λεμονιάς χωρίς κερί 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάξτε το παντεσπάνι. Προθερµάνετε το φούρνο στους 160 °C στον αέρα. Βάλτε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος σε µια λαµαρίνα. Ρίξτε σε ένα µπολ το αλεύρι, το κακάο, το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήστε το στην άκρη. Σε άλλο µπολ βάλτε τους κρόκους και τη µισή ζάχαρη και χτυπήστε µε το µίξερ χειρός ώσπου το µείγµα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέστε την εσάνς βανίλιας και συνεχίστε για λίγο το χτύπηµα. Στη συνέχεια χτυπήστε σε άλλο µπολ τα ασπράδια µε το µίξερ χειρός µέχρι να γίνουν µαρέγκα. Σιγά σιγά προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπηµα ώσπου η µαρέγκα να κάνει κορυφούλες. Ρίξτε τη µαρέγκα µέσα στο µείγµα των κρόκων και της ζάχαρης σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά µε σπάτουλα σιλικόνης. Στο τέλος προσθέστε το µείγµα µε το αλεύρι, συνεχίστε να ανακατεύετε, ρίξτε το στη λαµαρίνα και ψήστε στη µεσαία σχάρα για 15΄-20΄. Όταν το παντεσπάνι ψηθεί, βγάλτε το από το φούρνο και µε ένα µαχαιράκι ξεκολλήστε απαλά τις άκρες του από το αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε µια λαδόκολα σε έναν πάγκο εργασίας και τοποθετήστε επάνω το ψηµένο παντεσπάνι έτσι ώστε η πλευρά µε το αντικολλητικό χαρτί µε το οποίο το ψήσατε να είναι προς τα πάνω, και αφαιρέστε το µε προσοχή. Αφήστε το να κρυώσει πολύ καλά στο ψυγείο.


Μοντάρετε το γλυκό. Με µια µεταλλική σπάτουλα απλώστε το παγωτό επάνω στο παντεσπάνι, που το έχετε αφήσει σε θερµοκρασία δωµατίου για 5΄, αφήνοντας 2 εκ. κενό από τις άκρες. Τυλίξτε το σε ρολό και βάλτε το σε πιατέλα µε τη διπλωµένη πλευρά προς τα κάτω. Βάλτε το στην κατάψυξη για 1 ώρα. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Ρίξτε τη σοκολάτα κουβερτούρα µέσα στο µπολ και αφήστε τη να λιώσει. Κατεβάστε την από τη φωτιά. Στη συνέχεια πάρτε τα φύλλα λεµονιάς, βουτήξτε τα µέσα στη σοκολάτα και ακουµπήστε τα σε µια σχάρα να στεγνώσουν και να σκληρύνουν. Βάλτε τη ζαχαρόπαστα στον πάγκο εργασίας και ανοίξτε τη µε έναν πλάστη σε λεπτό παραλληλόγραµµο φύλλο. Βγάλτε τον κορµό από την κατάψυξη και καλύψτε τον µε την ανοιγµένη ζαχαρόπαστα, αφήνοντας τις άκρες ακάλυπτες. Πάρτε ένα στένσιλ, τοποθετήστε το πάνω στον κορµό και πατήστε το µε λίγη δύναµη για να µείνουν τα σχέδια επάνω στη ζαχαρόπαστα. Διακοσµήστε µε τα σοκολατένια φύλλα λεµονιού, αφού αφαιρέσετε το σοκολατένιο µέρος από το κανονικό φύλλο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου