Από το Blogger.
RSS

Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο & γλάσο λευκής σοκολάτας



ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
500 γρ. αλεύρι αμερικανικού τύπου
30 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σκόνη
1 πρέζα αλάτι
75 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
120ml γάλα πλήρες
3 αυγά μεσαίου μεγέθους (150 γρ.) σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2 γρ. μαστίχα κοπανισμένη
1,5 γρ. μαχλέπι κοπανισμένο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ
500 γρ. κάστανα ακαθάριστα
1 πρέζα αλάτι
500ml νερό
375 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ φασόλι βανίλιας
23ml μαύρο ρούμι ή κονιάκ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
400 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% περιεκτικότητα σε κακάο)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Φτιάξτε την κρέµα κάστανου. Χαράξτε τα κάστανα από την κορυφή προς τη βάση µε ένα µυτερό µαχαιράκι και βάλτε τα σε µια κατσαρόλα µε νερό που να τα καλύπτει (περίπου 1½ λίτρο). Ρίξτε το αλάτι και βράστε τα για 30΄. Κατόπιν µε µια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα λίγα λίγα και τοποθετήστε τα σε µια πιατέλα. Με τη µύτη ενός µαχαιριού ξεφλουδίστε τα. Κόψτε κατά µήκος το φασόλι βανίλιας µε ένα µαχαιράκι και ξύστε µε αυτό το εσωτερικό του. Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε τα 500ml νερό, τη ζάχαρη και τους µισούς σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας. Βράστε σε χαµηλή φωτιά µέχρι το σιρόπι να γίνει διάφανο. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε τα 3 / 4 του σιροπιού στον κάδο του µπλέντερ, προσθέστε τα καθαρισµένα κάστανα και πολτοποιήστε τα πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίξτε τον πουρέ στο υπόλοιπο σιρόπι που έχει µείνει στην κατσαρόλα και βάλτε τη σε χαµηλή φωτιά για περίπου 30΄, ανακατεύοντας µε σπάτουλα σιλικόνης. Κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε το µαύρο ρούµι ή κονιάκ και ανακατέψτε µέχρι να γίνει µια λεία κρέµα.
Φτιάξτε το τσουρέκι. Βάλτε σε ένα µπολ το χλιαρό γάλα, 60 γρ. ζάχαρη και τη µαγιά και ανακατέψτε µε ένα πιρούνι ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά. Προσθέστε αλεύρι όσο πάρει µέχρι να γίνει ζυµάρι ενώ το ανακατεύετε. Σκεπάστε το µε βαµβακερή πετσέτα και αφήστε το για 1-2 ώρες σε ζεστό µέρος, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάλτε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το τριµµένο µαχλέπι, την τριµµένη µαστίχα και το αλάτι σε µια κατσαρόλα και ανακατέψτε σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά µε αυγοδάρτη µέχρι να ζεσταθούν λίγο. Μετά βάλτε τα στον κάδο του µίξερ, προσθέστε το φουσκωµένο µείγµα µε τη µαγιά και χτυπήστε µε το γάντζο (εξάρτηµα του µίξερ) σε χαµηλή ταχύτητα, και συνεχίστε να χτυπάτε ρίχνοντας το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύµη θα πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Προσθέστε το λιωµένο βούτυρο και συνεχίστε να χτυπάτε µέχρι το ζυµάρι να γίνει ελαστικό και να γυαλίζει. Κατόπιν αφαιρέστε τον κάδο από το µίξερ, πλάστε τη ζύµη σε µπάλα και βάλτε τη σε ένα µπολ. Σκεπάστε τη µε πετσέτα και αφήστε τη για περίπου 1-2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ζυµώστε λίγο και πλάστε τη ζύµη σε µπάλα. Ανοίξτε τη µε τον πλάστη σε µακρόστενη λωρίδα. Αλείψτε το εσωτερικό της µε αυγό. Πλάστε την κρέµα κάστανου σε λωρίδα και βάλτε την κατά µήκος της ζύµης. Τυλίξτε τη σε κύλινδρο ώστε να καλυφθεί το κάστανο. Τυλίξτε τη ζύµη σε κοτσίδα. Βάλτε σε µια λαµαρίνα αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και τοποθετήστε εκεί την κοτσίδα. Σκεπάστε την πάλι µε την πετσέτα και αφήστε τη για περίπου 30΄ να ξαναφουσκώσει, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Ψήστε στην κάτω σχάρα του φούρνου για 5΄ και κατόπιν χαµηλώστε τη θερµοκρασία στους 160 °C και ψήστε για άλλα 25΄.
Ετοιµάστε την επικάλυψη. Γεµίστε µια µεσαία κατσαρόλα µε νερό µέχρι τη µέση. Εφαρµόστε στο χείλος της ένα µεταλλικό µπολ ίδιου µεγέθους (διαδικασία µπεν µαρί). Βάλτε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και λιώστε στο µπολ τη λευκή σοκολάτα. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για να λιώσετε τη σοκολάτα κουβερτούρα.
Πάρτε το τσουρέκι –αφού κρυώσει– και βάλτε το επάνω σε µία σχάρα. Περιχύστε το πρώτα µε το γλάσο λευκής σοκολάτας και µετά µε λίγη από τη σκούρα σοκολάτα. Αφήστε το στην άκρη για 10΄ να σταθεροποιηθεί και έπειτα κόψτε το σε µερίδες.


Τσουρέκι γεμιστό με κάστανο & γλάσο λευκής σοκολάτας βήμα βήμα 



1. Ανοίξτε τη ζύμη για το τσουρέκι με πλάστη σε ένα μακρόστενο κομμάτι. 2. Πάρτε την κρέμα κάστανου και πλάστε τη σε μακρόστενη λωρίδα.
3. Αλείψτε το εσωτερικό της ζύμης με αυγό.4. Τοποθετήστε στο κέντρο της ζύμης τη λωρίδα από κρέμα κάστανου. 
5. Τυλίξτε τη ζύμη.6. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μακρόστενο ρολό ζύμης που θα κλείνει καλά τη γέμιση. 
7. Πιάστε τις 2 άκρες του και αρχίστε να την τυλίγετε σε κοτσίδα.8. Το τσουρέκι θα πρέπει να παίρνει μορφή όπως στη φωτογραφία.
9. Πιέστε τις δύο άκρες στο σημείο όπου ενώνονται, για να κολλήσουν. 10. Αφήστε το τσουρέκι για 30΄ να φουσκώσει και βάλτε το σε λαμαρίνα φούρνου που έχετε καλύψει με λαδόκολα. Ψήστε το για 30΄ στη μεσαία σχάρα στους 160 °C.
11. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά.12. Βάλτε το πάνω σε μια σχάρα και περιχύστε το με τη λιωμένη λευκή σοκολάτα (κάτω από τη σχάρα βάλτε λαδόκολα).
13. Αφήστε το λίγο να σφίξει και να σταθεροποιηθεί.14. Περιχύστε το τσουρέκι με λίγη σκούρα σοκολάτα.
15. Αφήστε το γλάσο να σταθεροποιηθεί. Το τσουρέκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου