Από το Blogger.
RSS


Πολίτικο τσουρέκι χωρίς αυγά
ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

80 γρ. µαγιά νωπή
20 γρ. ζάχαρη
100ml νερό χλιαρό
80 γρ. αλεύρι σκληρό

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 κιλό αλεύρι σκληρό
200ml σπορέλαιο
500ml χυµό πορτοκαλιού, φρέσκο
250 γρ. ζάχαρη
5 γρ. µαχλέπι σε σκόνη
1 βανίλια σε σκόνη
10 γρ. ξύσµα πορτοκαλιού
5 γρ. αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
5 γρ. καρδάµωµο, τριµµένο


ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ


Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ ρίξτε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό (35 °C). Ανακατέψτε µε τα χέρια σας, µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέστε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατέψτε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάστε το µπολ µε µια καθαρή πετσέτα και αφήστε το προζύµι να φουσκώσει για 40΄, σε ζεστό µέρος. Μπορείτε να το βάλετε δίπλα σε καλοριφέρ.
Βάλτε σε µια µεγάλη λεκάνη το χυµό πορτοκάλι, το σπορέλαιο, τη µαστίχα, το µαχλέπι, το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αλάτι και το τριµµένο κακουλέ.
Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίστε το αλεύρι µέσα σε ένα µεγάλο µπολ.
Ανακατέψτε µε τα χέρια τα υλικά που έχετε βάλει στη λεκάνη για 7΄ µε 10΄, µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέστε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.

Ζυµώστε µε τα χέρια σας µε δυνατές κινήσεις τη ζύµη για 10΄. Μεταφέρετε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάστε µε ένα καθαρό πανί και αφήστε τη σε ζεστό µέρος (π.χ. κοντά σε καλοριφέρ) για περίπου 2 ώρες (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήστε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάλτε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας ή σε µια άλλη επίπεδη επιφάνεια (τραπέζι) και πλάστε τη µε τα χέρια σας. Χωρίστε τη ζύµη σε τρία ίσα µέρη και φτιάξτε τη σε σχήµα κοτσίδας ή σε κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 40 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Στρώστε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετήστε τα τσουρέκια. Βάλτε το ταψί στον προθερµασµένο φούρνο, στην προτελευταία σχάρα, για 40' για να φουσκώσουν. Αφού περάσουν τα 40΄ και τα τσουρέκια σας φουσκώσουν, βγάλτε την πετσέτα και ανεβάστε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 160 °C. Ψήστε τα στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 35΄. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν για 4 ώρες. Είναι έτοιµα να τα σερβίρετε.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου