Από το Blogger.
RSS

ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΣΥΝΤΑΓΗ


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.. ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ.. ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ..!!



YΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

800ml γάλα φρέσκο
80 γρ. ζάχαρη 
2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.) 
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 
50 γρ. σιμιγδάλι χονδρό 
1 βανίλια σε σκόνη 
40 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

500 γρ. φύλλο κρούστας (12 φύλλα)
250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 

500 γρ. ζάχαρη 
300ml νερό 
15 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό 
1 φλούδα λεμονιού 
1 ξυλάκι κανέλλα 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

Φτιάξτε την κρέμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε τα 700ml γάλα, βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά και αφήστε το γάλα για 4΄ μέχρι να ζεσταθεί. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη. Σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ ρίξτε τη ζάχαρη, τα αυγά, το υπόλοιπο γάλα (100ml), το ψιλό σιμιγδάλι, το χονδρό σιμιγδάλι και τη βανίλια και χτυπήστε με τον αυγοδάρτη για 3΄, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Κατεβάστε από τη φωτιά το γάλα και ρίξτε σταδιακά το μείγμα αυγών-ζάχαρης και σιμιγδαλιού. Με γρήγορες κινήσεις ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη για 2΄. Βάλτε ξανά την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίξτε το βούτυρο και ανακατέψτε για 3΄, μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 5΄.

Φτιάξτε το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού, το ξύλο κανέλλας, το νερό και το βούτυρο και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά για 7΄. Όταν είναι έτοιμο, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160-170 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Μοντάρετε το γλυκό. Λιώστε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκ. τοποθετήστε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα με το λιωμένο βούτυρο ένα ένα καθώς τα απλώνετε, Αδειάστε την κρέμα χλιαρή και απλώστε την με σπάτουλα σιλικόνης. Διπλώστε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Βουτυρώστε πάλι την επιφάνειά του. Καλύψτε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φορά που τοποθετείτε ένα φύλλο. Στο τέλος, γυρίστε προς τα μέσα τις άκρες που περισσεύουν και πιέστε τις με τα δάχτυλά σας γύρω γύρω στο ταψί. Αλείψτε την επιφάνεια με βούτυρο. Χαράξτε την ελαφρώς σε τριγωνικά κομμάτια και βρέξτε τη με σταγόνες νερού.

Ψήστε το στην προτελευταία σχάρα για 40΄. Βγάλτε από το φούρνο το γαλακτομπούρεκο και σιροπιάστε το. Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε.

**TIP Αν θέλετε μια πιο ελαφριά κρέμα, αντικαταστήστε τη μισή ποσότητα σιμιγδαλιού με κορν φλάουρ.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου