Από το Blogger.
RSS

ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΕ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


ΤΟΥΡΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΕ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ


Μια υπέροχη τούρτα πραλίνας με κρεμέ λεμονιού με sponge cake για βάση και στρεζέλ μπισκότου.

Υλικά 

Υλικά για το sponge cake (για τσέρκι 25*35 διαστάσεων ) 

125 γρ βούτυρο
125 γρ ζάχαρη
2 αυγά + 30 γρ ασπράδι 
100 γρ αλεύρι +25 γρ κακάο
2 κ.σ γάλα
1 βανίλια 
ξύσμα από ένα λεμόνι.. 


Υλικά για το κρεμέ λεμονιού 

250 γρ. βούτυρο τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια
170 γρ. ζάχαρη 
25 γρ. κορν φλάουερ 
3 αυγά 
250 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού 


Υλικά για τη μους σοκολάτας

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα (65% περιεκτικότητας σε κακάο) 
100 γρ πραλίνα φουντουκιού 
250 γρ κρεμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
120 γρ φρέσκο γάλα

Υλικά για την επικάλυψη 

150 γρ σοκολάτα γαλακτος κομμένη σε κομμάτια
60 γρ κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση για την βάση 

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ.
Προσθέστε ένα- ένα τα αυγά και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθει το μείγμα .
Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι με το κακάο και προσθέστε το στο μείγμα . Προσθέστε το γάλα ,το ξυσμα και τη βανίλια 
Ανακατέψτε το απαλά να ομογενοποιηθεί.

Βαλτε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με κακκαο ταψάκι η τσέρκι διαστάσεων 25*35 και ψήστε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170-180 για 20-25 λεπτά. 

Αφήστε τα 10 λεπτά να κρυώσουν και ξεφορμάρετε.


Εκτέλεση για το κρεμέ λεμονιού 
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το χυμό λεμονιού. 
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τα αυγά 
και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν η κρέμα αρχίσει να κοχλάζει και δέσει καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Όταν η θερμοκρασία της κρέμας φτάσει στους 60οC, προσθέτουμε το τεμαχισμένο βούτυρο και ομοιογενοποιούμε με το μπλέντερ χειρός.

Εκτέλεση για την μους σοκολάτας-πραλίνας 
Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την πραλίνα.
Βράζουμε το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε κυκλικά, κάνοντάς απαλές κινήσεις στο κέντρο. 
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγύ που απλά στέκεται άνετα στο σύρμα. 

'Οταν φτάσει σε αυτό το στάδιο, σταματάμε το χτύπημα για να μην σφίξει υπερβολικά και "κόψει" η κρέμα ! 
Στη συνέχεια ομογενοποιουμε τη μους με την κρέμα γάλακτος με απαλές κινήσεις.(Προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα στην λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά.)

Εκτέλεση για την επικάλυψη

Σε ένα μπρίκι τοποθετουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε το μπρίκι από την φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στην κουβερτούρα. Ανακατέουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Αφήνουμε την να κρυώσει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση του γλυκού


Τοποθετούμε ένα ημισφαιρικό μπολ η μια ημισφαιρική φόρμα πάνω από ένα πλαστικό στρόγγυλο ταπερ έτσι ώστε να στέκεται  ομαλά η φόρμα μας.

Γεμίζουμε την φόρμα μας με την μους σοκολάτας-πραλίνας μέχρι την μέση σχεδόν και την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1-2 ώρες. 

Αφού σταθεροποιηθεί η μους μας προσθέτουμε από πάνω μια στρώση κρεμέ λεμονιού και βάζουμε το σκεύος στην κατάψυξη. 
Αφού σταθεροποιηθει το κρεμέ γεμίζουμε την υπόλοιπη φόρμα με μους σοκολάτας -πραλίνας και το βάζουμε στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί καλά.


Μέτα απο 6-7 ώρες βγάζουμε το σκεύος από την κατάψυξη  και ξεφορμάρουμε με φλόγιστρο (αν η φόρμα είναι ανοξείδωτη ) η με την βοήθεια λίγου ζεστού νερού αν η φόρμα μας ήταν πλαστική.

Τοποθετούμε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα, βάζοντας από κάτω ένα ταψάκι.
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα σε μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σοκολάτα πάνω από την τούρτα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με μια παλέτα. Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για να σφίξει η επικάλυψή.

Σε μια πιατέλα βάζουμε την βάση (αφού την έχουμε κόψει σε ανάλογο μέγεθος με αυτό της φόρμας )
και απο πάνω τοποθετούμε την ημισφαιρική τούρτα μας. 
Κυκλικά προσθέτουμε τριμμένο digestive και γαρνίρουμε με λευκές και σκούρες σοκολατένιες πέρλες.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη .

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου