Από το Blogger.
RSS

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΓΛΥΦΕΙΤΖΟΥΡΙ



ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΓΛΥΦΕΙΤΖΟΥΡΙ

Σημερα η χαρα ειναι μεγαλη ...και οι λογοι πολλοι.. ενας απο αυτους ειναι οτι το Περι Ζαχαροπλαστικης εφτασε 30.000 προβολες.. Γιορταζοντας λοιπον το γεγονος αυτο σας παρουσιαζω μια συνταγη που καποιοι την περιμεναν καιρο... 



Ιδανικό κέρασμα για τα παιδικά πάρτι, αλλά και μια ωραία ιδέα για αυτοσχέδια μπομπονιέρα.

Υλικά
· 200 γρ. γλυκόζη
· 200 γρ. νερό
· χρώµατα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας (προαιρετικά)
· 500 γρ. ζάχαρη

Μερίδες 20
Προετοιμασία 30΄ Αναμονή 1 ώρα
Χειροποιητο γλυφειτζουρι με 10 βασικα βηματα.

Βήμα 1
Συγκεντρώνουμε τα υλικά για τα γλειφιτζούρια.

Βήμα 2
Ρίχνουµε τη ζάχαρη σε µια βαθιά κατσαρόλα

Βήμα 3
Προσθέτουµε το νερό

Βήμα 4
Ρίχνουµε και τη γλυκόζη. Αν δεν θέλουµε να φτιάξουµε µονόχρωµα γλειφιτζούρια, προσθέτουµε µαζί και λίγες σταγόνες από το χρώµα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας µας.



Βήμα 5

Βάζουµε την κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά και αφήνουµε το µείγµα να βράσει χωρίς να ανακατεύουµε. Αν έχουµε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής, παρακολουθούµε πότε η θερµοκρασία της καραµέλας θα φτάσει τους 150° C.


Βήμα 6
Αν δεν έχουµε θερµόµετρο, παίρνουµε µε ένα κουταλάκι πολύ λίγη από την καραµέλα που βράζει και τη ρίχνουµε σε ένα µπολ ή ποτήρι µε κρύο νερό.

Βήμα 7
Τη µαζεύουµε µε το χέρι και, αν δούµε ότι κρυσταλλώνει και γίνεται αρκετά σκληρή, τότε η καραµέλα είναι έτοιµη, ενώ, αν είναι µαλακή, συνεχίζουµε το βράσιµο. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουµε την καραµέλα να ηρεµήσει για 1 λεπτό.

Βήμα 8
Σε µια επιφάνεια σιλικόνης ή λαδόκολλα ρίχνουµε µε µια κουτάλα µικρή ποσότητα από την καραµέλα, η οποία από µόνη της απλώνεται και παίρνει στρογγυλό σχήµα. Το µέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα που θα ρίξουµε.




Βήμα 9
Οσο τα γλειφιτζούρια είναι ακόµη ζεστά, µπορούµε να κολλήσουµε στην επιφάνειά τους καραµελάκια, ζαχαρωµένα λουλούδια κ.ά.

Βήμα 10
Πριν προλάβει να κρυώσει η καραµέλα, πιέζουµε στο κέντρο της καλαµάκια για γλειφιτζούρι.

Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα


Παρακατω θα βρειτε επιπλεον βηματα για ακομα καλυτερα αποτελεσματα. 
- - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Βήμα 11
Μπορούµε επίσης να διακοσµήσουµε τα γλειφιτζούρια µε σχέδια φτιαγµένα από αµυγδαλόπαστα. Αν, για παράδειγµα, θέλουµε να φτιάξουµε µποµπονιέρες για βάπτιση, φτιάχνουµε το αρχίγραµµα του ονόµατος του µωρού µε χρωµατιστή αµυγδαλόπαστα και το κολλάµε όσο η καραµέλα είναι ζεστή.

Βήμα 12
Καλύπτουµε µε άλλη µία µικρή ποσότητα καραµέλας, ώστε να εγκλωβίσουµε τηνω αµυγδαλόπαστα µέσα στο γλειφιτζούρι.

Βήμα 13
Και σε αυτή την περίπτωση τοποθετούµε τα καλαµάκια στο κέντρο των γλειφιτζουριών όσο η καραµέλα είναι ζεστή, πριν προλάβει να στερεοποιηθεί.

Βήμα 14
Αν θέλουµε να φτιάξουµε χρωµατιστά σχέδια στα γλειφιτζούρια, µπορούµε να µη ρίξουµε εξαρχής χρώµα σε όλη την καραµέλα, αλλά να τη µοιράσουµε, αµέσως µόλις βράσει, σε δύο ή τρία κατσαρολάκια και στο ένα να προσθέσουµε µερικές σταγόνες από το χρώµα της αρεσκείας µας. Το κάνουµε πολύ γρήγορα, γιατί η καραµέλα θα σκληρύνει.

Βήμα 15
Αφήνουµε να κρυώσουν καλά και να στεγνώσουν και µε ένα µαχαίρι τα ξεκολλάµε προσεκτικά από τη λαδόκολλα.


Συμβουλές

· Καλαµάκια για γλειφιτζούρια θα βρούµε σε ορισµένα µαγαζιά µε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής

Εναλλακτικά, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ξύλινα καλαµάκια για σουβλάκι, τα οποία θα κόψουµε στη µέση. 

· Οταν έχει υγρασία στην ατµόσφαιρα, αποφεύγουµε να φτιάξουµε γλειφιτζούρια, γιατί δεν κρυσταλλώνουν όπως πρέπει και κολλάνε.

· Αφού κρυώσουν τα γλειφιτζούρια, τα τυλίγουµε µε σελοφάν, το οποίο κλείνουµε, για να µην πάρουν υγρασία.

· Αν τα προορίζουµε για µποµπονιέρα, τα τυλίγουµε σε διάφανο σελοφάν, ώστε να διακρίνεται το σχέδιό τους, ή σε τούλι και τα δένουµε µε χρωµατιστά κορδελάκια. Μπορούµε να τα στερεώσουµε όρθια σε ένα κοµµάτι φελιζόλ, το οποίο θα βάλουµε µέσα σε ένα ωραίο κουτί, για να τα µεταφέρουµε στην εκκλησία.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου