Από το Blogger.
RSS

Για την Pate a choux – (Ζύμη για σουδάκια και εκλέρ)



Για την Pate a choux – (Ζύμη για σουδάκια και εκλέρ)



125 γραμμάρια γάλα
125 γραμμάρια νερό
110 γραμμάρια βούτυρο 82%
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
140 γραμμάρια αλεύρι
4-5 αυγά
1 αυγό για άλειμμα


Εκτέλεση για τα σουδακια

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ζεσταθεί καλά. Μόλις πάρουν μια  βράση προσθέτουμε το αλεύρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφιχτή στο κέντρο της κατσαρόλας η οποία θα ξεκολαει από τα τοιχώματα της
Στην συνέχεια αφήνουμε για λίγο την ζύμη να κρυώσει και έπειτα την τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ και την χτυπώ με το φτερό. Προσθέτω ένα ένα τα αυγά ( προσθέτω το ένα αφού απορροφηθεί από το άλλο). *Σε περίπτωση που ζητάει περισσότερα αυγά από τη συνταγή προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα.
Τοποθετούμε την ζύμη μας σε μια σακούλα κορνε και την κόβουμε σε στρόγγυλα  κομμάτια πάνω σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Προαιρετικά με ένα πινέλο απλώνουμε από πάνω το χτυπημένο αυγό για να πάρουν ακόμα καλύτερο χρώμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 7-10’ μέχρι να είναι έτοιμα, (χρυσαφένια απέξω και τραγανά.)


Διαδικασία Βήμα-Βήμα.. 



Σημαντικά tips!! 

Όταν προσθέτετε τα αβγά η ζύμη πρέπει να έχει κρυώσει ελαφρώς για να ενσωματωθούν καλύτερα. Επίσης, τα αβγά πρέπει να προστίθενται ένα ένα ανακατεύοντας κάθε φορά, ενώ αν είναι παστεριωμένο αβγό, προσθέστε το σταδιακά ανακατεύοντας.

• Για την καλύτερη διόγκωση της ζύμης και για τη δημιουργία μιας σωστής και αφράτης δομής χρησιμοποιήστε αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

• Είναι επίσης σημαντικό να κόβετε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια έτσι ώστε να λιώνει ταυτόχρονα με το νερό που βράζει, γιατί αν το νερό βράσει πριν το βούτυρο λιώσει και εξατμιστεί μπορεί να αλλάξουν οι δοσολογίες της συνταγής.

• Η ζάχαρη και το αλάτι πρέπει να προστίθενται στο νερό και το βούτυρο για να δώσουν μια ελαφριά γεύση στη ζύμη. Η ζάχαρη δίνει χρώμα και βοηθάει στην δημιουργία καλύτερης κρούστας, ενώ το αλάτι βοηθάει στην καλύτερη σύσφιξη του μείγματος.

• Αν χρησιμοποιήσετε γάλα αντί για νερό, τότε η ζύμη θα έχει περισσότερη και πιο γεμάτη γεύση και πιο έντονο χρώμα.

• Για να μην κολλήσουν οι ζύμες μεταξύ τους τοποθετήστε τες στο ταψάκι σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 εκατοστών.

• Η ζύμη πρέπει να έχει ξεραθεί τελείως για την βγάλετε από το φούρνο, σε περίπτωση που είναι ακόμα υγρή θα «ξεφουσκώσει» αμέσως μόλις τη βγάλετε.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου