Από το Blogger.
RSS

Πανακότα λευκής σοκολάτας (Συνταγή Χρήστος Βέργαδος)


Πανακότα λευκής σοκολάτας (Συνταγή Χρήστος Βέργαδος) 

Μια από τις συνταγές που με εντυπωσίασε στο σεμιναριο του κ.Βέργαδου ήταν η Πανακότα λευκής σοκολάτας (διαβάστε περισσότερα για το σεμινάριο του εδώ )
Ένα πολύ δροσιστικό , ελαφρύ και νόστιμο καλοκαιρινό γλυκό το οποίο είμαι σίγουρος οι θα κερδίσει και εσάς.. Έτσι λοιπόν..είπα να σας την παρουσιάσω.. 



Υλικά για την πανακότα λευκής σοκολάτας:

100γρ γάλα
10γρ γλυκόζη
5γρ ζελατίνη 
250 γρ λευκή σοκολάτα
200γρ κρέμα γάλακτος 
Φρούτα εποχής για το σερβίρισμα..


Εκτέλεση:

Λιώνουμε την λευκή σοκολάτα σε μπαιν-μαρι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα , την κρέμα γάλακτος και την γλυκόζη. Αφού ζεσταθούν τα υλικά μας προσθέτουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης στο γάλα με την κρέμα και ανακατεύουμε μια μια μαρίζ. Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στην σοκολάτα (σε δυο -τρεις δόσεις ) και ανακατευτούμε με κυκλικές κινήσεις στο κέντρο μέχρι να ομογενοποηθούν τα υλικά (κάνουμε γαλακτοματωποίηση σοκολάτας-με τα υγρά στοιχειά... )

**Θυμόμαστε τι ονομάζουμε γαλακτοματοποίηση..? το είχαμε δει σε παλιότερη ανάρτηση..πάμε να το θυμηθούμε.. 


Γαλακτοματοποίηση Είναι η διαδικασία κατά την οποία ενσωματώνουμε 2

υλικά τα οποία είναι αντίθετα από τη φύση τους (συνήθως λιπαρό και υγρό, π.χ. λάδι με νερό) στην σωστή θερμοκρασία και με την βοήθεια ενός τρίτου υλικού (γαλακτοματοποιητή). Στην περίπτωση της σοκολάτας, όταν γίνεται η γαλακτοματοποίσή της πρέπει να προσέξουμε η αύξηση της θερμοκρασίας της να γίνει σταδιακά. Αν αυξήσουμε απότομα την θερμοκρασία της σοκολάτας τα λιπαρά της θα αυξηθούν απότομα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τα υλικά της να είναι διαφορετικά κατανεμημένα (αυτό επηρεάζει την γεύση του γλυκού, δηλαδή σε κάποιο σημείο του να έχουμε περισσότερο την αίσθηση του βουτύρου ή του κακάο, κλπ.).

Τοποθετούμε το μείγμα μας σε μια σακούλα κορνέ..και σερβίρουμε στα ποτηράκια ..έπειτα τα βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν (4-5 ωρες ) 
Ωστόσο ετοιμάζουμε το κουλί φράουλας 

Για το κουλί φράουλας:

300 γρ φρούτο 
30 γρ ζάχαρη 

Eκτέλεση: 

Χτυπάμε στο multi τις φράουλες με την ζάχαρη μέχρι να λιώσουν καλά και τα περνάμε από ένα σουρωτήρι .. 
Αυτό που ισχύει για τα κουλί γενικότερα είναι οτι στο φρούτο προσθέτουμε το 10% σε ζάχαρη της συνολικής μάζας του.. Αν για παράδειγμα έχουμε 100 γρ φρούτο θα του προσθέσουμε 10 γρ ζάχαρη ..κ.ο.κ

Αφού παγώσει η πανακΌτα προσθέτουμε από πάνω λίγο κουλί φράουλας και σερβίρουμε με φρέσκα φρούτα εποχής...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

leonidas είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.....

Ευχαριστούμε πάρα πολύ φίλε μου και γι' αυτή την συνταγή....!!!!!

GIANNIS SKOYROGIANNAKIS είπε...

Καλημέρα Φίλε μου...να είσαι καλά... Καλό καλοκαίρι...και καλές ...γλυκιές δημιουργίες... * ( Συγνώμη για την καθυστέρηση)

Δημοσίευση σχολίου