Από το Blogger.
RSS

Αναφορικά προς τα παντεσπάνια



Σήμερα είπα να το ρίξουμε λιγο στο θεωρητικό (μιας και που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε 2-3 σημαντικά πραγματάκια για τις παρασκευές μας  πριν ξεκινήσουμε τους πειραματισμούς μας ) Πάμε λοιπόν να δούμε λίγα πράγματα για τα πατεσπάνια... 


Αναφορικά προς τα παντεσπάνια:
Ο όρος παντεσπάνια αφορά μια μεγάλη γκάμα παρασκευασμάτων που δεν καταναλώνονται αυτούσια αλλά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ζαχαροπλαστική κυρίως ως δομικά υλικά που μπαίνουν ανάμεσα σε γλυκά.
Η λέξη παντεσπάνια προέρχεται από την ιταλική λέξη ‘’Pane di Spagna’’ που σημαίνει ψωμί της Ισπανίας ενώ ανάλογα με το τύπο τους ονομάζονται Ζενούζ-μπισκουι κλπ Το Παντεσπάνι είναι μια ζύμη πολύ αφράτη με λεπτή κυψέλωση και πολύ ικανοποιητική ελαστικότητα. Αφού ψηθεί και κρυώσει  χρησιμοποιείται σε τούρτες και πάστες, κόβοντας το σε λεπτές φέτες. Συνήθως το σιροπιάζουμε ελαφρά αλλά σε μικρές παρασκευές δεν κρίνεται αναγκαίο.
Σκοπός του παντεσπανιού είναι να δέσει τα επιμέρους συστατικά του γλυκού μεταξύ τους και συμβάλει στη σταθερότητα της δομής του. Προσθέτει γεύση και σώμα στο γλυκό και δείχνει μαζί με τα αλλά συστατικά του γλυκού σε αυτόν που το δοκιμάζει όμορφες χρωματικές αλλαγές όταν αυτό κοπεί. Το συναντάμε συνήθως σε λευκό και σοκολάτα.

Σημαντικές σημειώσεις για τα παντεσπάνια.
1.    Θερμοκρασία πάνω από 45 βαθμούς κελσίου όταν τα αυγά είναι στο Μπαιν Μαρί πρέπει να αποφεύγεται γιατί καίγεται  το αυγό με αποτέλεσμα αυτό να σβολιάζει και να μυρίζει έντονα.
2.    Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 25 λεπτά από την τοποθέτηση του παντεσπανιού στο φούρνο.
3.    Όταν το παντεσπάνι ψηθεί και το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το ξεφορμάρουμε.
4.    Τοποθετούμε πάντα το παντεσπάνι πάνω σε σχάρες και το αφήνουμε να έρθει ομαλά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την υγρασία του παντεσπανιού στο μέρος του διότι αναπνέει μέσω της σχάρας.
Συντήρηση παντεσπανιών
·         Στο ψυγείο στους +4 βαθμούς κελσίου για 3-4 μέρες καλυμμένο με μεμβράνη
·         Στην κατάψυξη στους -18 βαθμούς κελσίου για 30 ημέρες περίπου.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου