Από το Blogger.
RSS

Βανίλια Μαδαγαδασκάρης ( Φασόλι Βανίλιας ) - Ο απόλυτος παράδεισος...


Βανίλια Μαδαγαδασκάρης ( Φασόλι Βανίλιας ) - Ο απόλυτος παράδεισος... 
Αποτέλεσμα εικόνας για βανιλια μαδαγασκαρης

Μαύρη , ευλύγιστη με άρωμα μεθυστικό που απλά σε ξυπνά.. 


Η συγκεκριμένη αναρριχώμενη ορχιδέα είναι, όπως και οι άλλες του είδους της, πολυετές φυτό, στο οποίο ο καρπός αναπτύσσεται περίπου 5 χρόνια μετά την ανθοφορία. Τα «φασόλια» της βανίλιας, λίγο πριν την ωρίμανσή τους (τότε αποκτούν και το μαύρο τους χρώμα), απελευθερώνουν τη βανιλλίνη, η οποία είναι και η κύρια ένωση της βανίλιας. Προτού οι καρποί ωριμάσουν, συλλέγονται με το χέρι και στη συνέχεια, αφού βραχούν, υφίστανται ζύμωση για λίγες μέρες και μετά αποξήρανση στον ήλιο για αρκετές εβδομάδες, οπότε και αποκτούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους: το άρωμα, το σοκολατί χρώμα και την ελαιώδη υφή τους. Oι μικροί μαύροι σπόροι στο εσωτερικό της κάψας περιέχουν, ανάλογα με την ποικιλία του φυτού, από καθόλου έως ελάχιστο ποσοστό αιθέριου έλαιου φυσικής βανίλιας, αλλά, αν τους συναντήσετε στο γλυκό σας, αποτελούν ικανοποιητική ένδειξη ότι η αρωματική ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι φυσική.

Καλλιέργεια 

Οι σπόροι της Βανίλιας που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ο επεξεργασμένος άγουρος καρπός του είδους Βανίλια η πλατύφυλλος (V. planifolia) που είναι ιθαγενές του Μεξικού της Κεντρικής Αμερικής και του Βόρειου τμήματος της Νότιας Αμερικής, αλλά καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές, ή του είδους Βανίλια η ταϊτινή (V. tahitensis) που είναι ιθαγενές της Ωκεανίας. Είναι φυτό με μακρύ, σαρκώδη αναρριχητικό βλαστό ο οποίος προσκολλάται στα δένδρα με εναέρια ριζίδια, έχει επίσης και ρίζες που εισχωρούν στο έδαφος. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας , η οποία διαρκεί για δύο περίπου μήνες , πολλά εφήμερα άνθη ανοίγουν, λίγα κάθε φορά. Ο καρπός είναι επιμήκης κάψα, και φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη τα 20 εκατοστόμετρα μήκος σε 4 έως 6 εβδομάδες ενώ μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 9 μήνες ώσπου να ωριμάσει.
Σχετική εικόνα

Η Βανίλια είναι ευρέως διαδεδομένη τόσο για τις θεραπευτικές τις ιδιότητες όσο και για τα μαγικά αποτελέσματα της στις παρασκευές μας... Υλικό αγαπημένο , με πλούσια αρώματα σίγουρα όμως και πολύ πιο ακριβό από την ΄΄Βανιλλινη΄΄ ενα ευρέως χημικό προϊόν που οι περισσότεροι χρησιμοποιουμε στις παρασκευές μας..

Ξέρουμε όμως με ποιον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιησουμε πλήρως την Βανίλια ? ( Εκμεταλεύοντας πλήρως αυτό το προϊόν ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι τα κοστολόγια μας πέφτουν..καθώς το φασόλι Βανίλιας δεν έχει μόνο μια χρήση όπως πολλοί πιστεύουν άλλα παραπάνω.. ) 

Αρχικά να αναφέρω ότι το φασόλι βανίλιας πρέπει να ειναι ευλύγιστο , να αποθηκεύεται πολύ καλά σε δροσερό μέρος κλεισμένο αεροστεγώς..Μπορείτε επίσης να την αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη αν η ποσότητα που έχετε είναι μεγάλη κρατώντας μια μικρότερη ποσότητα στην συντήρηση σας καλά αποθηκευμένη. 

Πως δουλεύουμε την βανίλια...Είναι απλό... με 5 Τρόπους.. 

  1. Αρχικά πιέζουμε με το πίσω μέρος του μαχαιριού μας το φασόλι έτσι ώστε όλοι οι σπόροι που βρίσκονται περιμετρικά (εσωτερικά σε αυτό ) να πάνε στο κέντρο. Στην συνέχεια την σχίζουμε στην μέση και αφαιρούμε τα σποράκια της βανίλιας.. 
τα σποράκια αυτά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε όλες σας τις παρασκευές (σε κέικ , μους , πατεσπάνια , μπισκότα κλπ ) Η χρήση της Βανίλιας δεν τελειώνει όμως εδώ..  Εαν δεν την χρειάζεστε άλλο..κρατήστε τα δυο σχισμένα μέρη της κλείστε καλά με μεμβράνη και αποθηκεύστε τα.. 

2, Σε επόμενη παρασκευή στην οποία έχετε κάποιο υγρό στοιχείο ρίξτε τα μέσα και ανακατέψτε καλά . Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκολλήσουν και οι υπολοιποι σπόροι που έχουν μείνει μέσα στο κλωναράκι.. 


3, Χρησιμοποιηστε ακόμα τα κλωναράκια αυτά και σε κάποιο βρασμό..Πολλές ποικιλίες βανίλιας περιέχουν περισσότερα αρωματικά ελαία στα κλωναράκια τους παρά στον σπόρο...

4, Αφού τα χρησιμοποιήσαμε και σε βρασμό..αφαιρέστε τα από το ζεστό μείγμα.. σκουπίστε τα και βάλτε τα στον φούρνο .. ( Με αυτό τον τρόπο θα αποξεράνετε την βανίλια ταυτόχρονα όμως αρωματίζονται και οι παρασκευές που ψήνονται στον φούρνο σας.. Ξαφνικά όλος ο φούρνος θα μυρίζει βανίλια..το λατρεύω αυτό.. 

5, Αφού τα αποξεράνατε ...χρησιμοποιήστε τα σαν ντεκόρ στα γλυκά σας..
( Το δικό μου ράφι.. Βανίλια Μαδαγασκάρης , Βανίλια μέσα σε bailys , αποξειραμένοι λοβοί βανίλιας και Βανίλια σε ζάχαρη.. ) 

Η΄ βαλτε τα μεσα στο βαζο με την ζαχαρη σας..Σπαστε στο μπλεντερ και μερικά από τα αποξεραμένα στικ με ζάχαρη και βάλτε τα και αυτά μέσα στο βάζο..ανακατέψτε να πάνε παντού και Αφήστε τα εκεί κλειστά για 20 μέρες.. Χρησιμοποιήστε εκείνη την ζάχαρη μετά στα γλυκά σας εμπλουτίζοντας τα αρώματα των παρασκευών σας.. τι ποιο φυσικό ? 

Δεν σας άρεσε αυτή η ιδέα? Πάρτε 2-3 φασόλια βανίλιας .. κόψτε τα και βάλτε τα μέσα σε ένα πότο (πχ κονιακ ~εγώ τα εχω σε bailys~ ) . Αποθηκεύστε το σε σκιερό μέρος για 2-3 μήνες και τα αποτελέσματα θα σας ...μεθύσουν... 


Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα τα παραπάνω..Καλό υπόλοιπο..Και καλές δημιουργίες.. 


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου