Από το Blogger.
RSS

ΓΛΥΚΟΖΗ Η ΔΕΞΤΡΟΖΗΑποτέλεσμα εικόνας για glucose moleculeΗ δεξτρόζη είναι η σπουδαιότερη από τους μονοσακχαρίτες. Περιέχεται σε όλους τους γλυκούς καρπούς σε διάφορα φρούτα και κυρίως στο σταφύλι , στο μελί μονή η μαζί με άλλα σάκχαρα και στο καλαμοσάκχαρο. Ενωμένη με άλλα σάκχαρα βρίσκεται σε πολλούς πολυσακχαρίτες όπως στην κυτταρίνη, το άμυλο , το καλαμοσάκχαρο κ.α
Η γλυκόζη παρασκευάζεται βιομηχανικά με την βοήθεια ενζύμων με τα οποία πραγματοποιείται  υδρόλυση πολυσακχαριτών (συνήθως παράγεται με υδρόλυση του αμύλου.)
Τα ενδιαμεσα προιοντα που παραγονται κατά την διαρκεια της υδρόλυσης ονομάζονται δεξτρίνες οι οποίες έχουν γλυκιά γεύση και είναι ευπεπτότερες από το άμυλο.
Η γλυκόζη βιομηχανικά παράγεται έκτος του αμύλου και από την σταφίδα σύμφωνα με τις δυο παρακάτω μεθόδους.

·         Βιομηχανική παραγωγή γλυκόζης με ενζυματικη υδρόλυση του αμύλου..

Η ενζυματική υδρόλυση του αμύλου πραγματοποείται με την παρουσία του ενζύμου διάσταση δίνοντας μαλτόζη που στην συνέχεια η υδρόλυση με το ένζυμο μαλτάση δίνει γλυκόζη.


Σήμερα η υδρόλυση επιτυνχανεται με συνδυασμό οξέος του ενζύμου για ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Ατελης υδρολυση θα δημιουργησει σιροπια με 20-25 % γλυκόζη ενώ από πλήρη υδρόλυση θα δημιουργηθεί καθαρή γλυκόζη η οποία μπορεί να συμπυκνωθεί και να κρυσταλλωθεί.

·         Παραγωγη γλυκόζης με βασική πρώτη υλη την σταφίδα.

Με την βοήθεια ζεστοί νερού εκχυλίζονται οι σταφίδες παράγοντας ένα ‘’γλεύκος’’ πλούσιο σε γλυκόζη . ακολουθεί συμπύκνωση με αφυδάτωση υπό χαμηλή πίεση και αφήνετε σε ηρεμία. Έπειτα ακολουθεί η κρυστάλλωση με την οποία επιτυνχάνεται η απομάκρυνση της γλυκόζης λόγω της μεγαλύτερης τάσης της προς κρυστάλλωση και μετά από λίγο η αποβολή της φρουκτόζης.  Με αυτόν τον τρόπο επιτυνχάνεται ο πλήρης διαχωρισμός των σακχάρων που εμπεριέχονται στην σταφίδα  ακολουθεί ξεχωριστή συλλογή των σακχάρων και  η παραγωγή τους σε καθαρές μορφές.

Ιδιότητες της γλυκόζης.

Αποτέλεσμα εικόνας για glucose molecule

1.     Η γλυκόζη έχει γλυκιά γεύση. Λιγότερο έντονη από την κοινή ζάχαρη.
2.    Είναι ευδιάλυτη στο νερό και δυσδιάλυτη στην αιθανόλη.
3.    Με έντονη θέρμανση αφυδατώνετε και μετατρέπεται σε καραμέλα ενώ με επιπλέον θέρμανση αποσιντίθενται.
Τα υδατικά διαλύματα της γλυκόζης είναι οπτικός ενεργά σώματα στρέφοντας το επίπεδο του πολωμένου φωτός προς τα δεξιά και για αυτό ονομάζεται και δεξτρόζη.

Μορφές της γλυκόζης.

1.    Η κρυσταλλική γλυκόζη (καθαρή γλυκόζη )

Η κρυσταλλική γλυκόζη κυκλοφορεί γενικά σε τρεις κρυσταλλικές μορφές
·         Την μονουδρική
·         Την άνυδρη α΄
·         Και την άνυδρη β΄ 

Ενώ αποτελείται συνήθως από 91 % καθαρή γλυκόζη και 9 % νερό.
Η κρυσταλλική γλυκόζη συνήθως ονομάζεται δεξτρόζη.
2.    Η γλυκόζη σε σιρόπι.

Το σιρόπι γλυκόζης παράγεται με μερική υδρόλυση του αμύλου και περιέχει συνήθως 20-25 % καθαρή γλυκόζη.
Για το σιρόπι της γλυκόζης συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος γλυκόζη. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι όροι γλυκόζη και δεξτρόζη είναι ταυτόσημοι και χρησιμοποιούνται καθαρά για να διευκολυνθεί η διάκρηση των δύο μορφών που διατίθενται στο εμπόριο.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου